Четвертий міжнародний тиждень в ЗУНУ


Сьогодні у Західноукраїнському національному університеті – важлива подія: розпочав роботу Четвертий міжнародний тиждень, який було вперше започатковано в Україні у вересні 2019 року. Ця наукова подія є свідченням того, що зараз, як ніколи, для України важливий розвиток освіти та науки в нових реаліях сьогодення. Війна розділила наше життя на «до» і «після», але ми думаємо про майбутнє, про те, якою буде наша країна завтра.
Міжнародний тиждень – це майданчик для спілкування, дискусій, цікавих ідей та нових підходів у вирішенні проблем освіти та науки у час війни.
Міжнародний тиждень, який організовує класичний університет Тернополя, став можливим завдяки підтримці міжнародної спільноти надійних партнерів та друзів з Польщі, Словаччини, Японії, Франції, Німеччини, Хорватії, Канади, Чехії, Австрії, Норвегії, США, Еквадору, Великобританії, Іспанії, Китаю, Кувейту, Кенії, Данії, Греції, Італії, Туреччини, Естонії, Литви, Латвії, Болгарії, які підтримують нас уже 195-ий день поспіль. Ваша допомога в освітній та науковій царині – це ефективна зброя проти агресора, який має на меті знищити українську ідентичність.
Вітаючи учасників, ректор класичного університету Тернополя Андрій Крисоватий наголосив:
«Ми живемо, працюємо і розвиваємося задля нової України – вільної, європейської, прогресивної, міцної держави. Поступ освіти і науки особливо важливий в час війни, коли перед нами постають нові виклики й загрози. Ми сильні, ми непереможні, бо українські викладачі й студенти не тільки інтелектуально озброєні, а й мужньо боронять кордони України на передовій. Честь і слава українським захисникам!
Дякую кожному, хто долучився до нашого заходу, адже це унікальна можливість об’єднати учасників із різних країн та університетів світу й створити спільноту людей, які презентуватимуть новітні дослідницькі концепції, обмінюватимуться ідеями та розробками задля розширення та зміцнення співпраці між партнерами у міжнародній освітній, науковій та проєктній діяльності».
Проректорка з науково-педагогічної роботи (міжнародна діяльність) Оксана Десятнюк звернулась до присутніх:
«Війна змінила життя кожного, а перемога стала метою усіх українців. Розвиваючи сфери освіти, науки, міжнародну співпрацю, ми зміцнюємо наші державу, тим самим наближаємо перемогу».
Із вітальними словами виступили наші іноземні партнери: Івета Міетуле – ректор Академії технологій Резекне (Латвія), Войцех Дучмаль – ректор Вищої школи управління та адміністрування в Ополе (Польща), Ян ван Звітен – ректор Нідерландської бізнес-академії, Марліз Спрінгорум – викладач Інголландського університету прикладних наук (Нідерланди), Анетта Зелінська – професорка Вроцлавського університету економіки і бізнесу (Польща), Фредерік Цоль – професор Ягеллонського університету (Польща) та Університету Оснабрюк (Німеччина), Доктор Латіф Дурланік – професор Гамбурзького університету (Німеччина), Доктор Крістоф Ляйтл – президент європейського молодіжного форуму в Ноймаркті (Австрія).
Колеги побажали учасникам плідної роботи, результативних напрацювань та конструктивного діалогу упродовж Міжнародного тижня!
Перший день I-WEEK`2022 розпочався із зустрічі Глобального саміту «Освітня та наукова дипломатія: погляд у майбутнє» Міжнародного дискусійного клубу «Новий світ – нова візія». Спікерами виступили Окабе Йошігіко – професор Університету Кобе Гакуїна (Японія), президент Асоціації україністів Японії, іноземний член Національної академії аграрних наук України та Редуан Знагуй – професор Університету Париж ІІ та Університету Лілля, засновник і генеральний директор «Beyond Horizons – New Finance», колишній асоційований партнер «Ernst & Young», головний фінансовий директор «BNP Paribas – International Retail Banking», головний фінансовий директор «BNP Paribas – Wealth Management».
«2020 рік є особливим для України та Японії, адже саме тоді виповнилось 30 років дипломатичним відносинам між країнами. У цьому році Університет Кобе Гакуїна та ЗУНУ впроваджували онлайн-дипломну програму і це є направду історичний крок. Після вторгнення Росії, Японія рішуче підтримала Україну. У березні Японія також відправила в Україну літак, повний оборонної техніки. Такого раніше не було в Японії. Університет Кобе Гакуїна активно підтримує постійну співпрацю із ЗУНУ. Найближчим часом я збираюсь відвідати Західноукраїнський національний університет, щоб поспілкуватися зі співробітниками особисто.
Я беру активну участь у волонтерських заходах, протестах проти окупації України російським агресором, часто даю інтерв’ю на телебаченні в підтримку українського народу, розвиваю активну співпрацю в освітній та науковій сфері. Переконаний, що потрібно всебічно підтримувати кроскультурну комунікацію для налагодження міжнародної співпраці», – каже Окабе Йошігіко.
Стартовий день Міжнародного тижня – особливо насичений цікавими подіями: Віталій Запухляк, Почесний консул Республіки Хорватія в Західному регіоні України провів День інтеграційної дипломатії для студентів, викладачів та усіх охочих у ЗУНУ наживо:
«Шановні студенти! На вас лягла дуже велика відповідальність — ви маєте будувати Україну, в якій буде комфортно жити вашим дітям. Ми вже обрали вектор руху, вам втілювати це у життя. Основне завдання зараз – це сформувати для себе бачення майбутнього: якою ви бачите Україну з її позицією у світі та цінностями й уявити себе тією людиною, яка буде втілювати в життя ці задуми. Мисліть оптимістично, без комплексів. Вам казатимуть, що у вас не вийде, але ви, у свою чергу, маєте слухати себе й продовжувати йти до цілі».
Онлайн-спілкування «Компетентності у дошкільній освіті» провів Славомір Сліва, заступник декана економіко-гуманітарного факультету Вищої школи управління та адміністрування в Ополе.
Словацькі колеги стали спікерами на дискусійних панелях: «Міжнародна співпраця Католицького університету в Ружомберку» із Мартіном Таражем, магістром з теології, заступником декана Теологічного факультету, Спіського відділення Інституту теології, Католицького університету в Ружомберку (Словаччина) та «Сакральна культура Східної Європи: порівняльний аналіз» із Амантіусом Акім’яком, доктором теології, PhD, проф., теологічного факультету, Спіського відділення Інституту теології, Католицького університету в Ружомберку.
Слухачі відвідали цікаву онлайн-лекцію «Міжкультурна освіта та поліфонічність греко-католицької спадщини в контексті духовних традицій Центрально-Східної Європи» від Марека Рембєжа, професора Сілезького університету у Катовіце (Польща). Спікер, говоривши про міжкультурну освіту і поліфонічність греко-католицької спадщини, зазначив: «Світ глобалізований. Не можна замикатися у своїх кордонах, у межах своєї етнічної спільноти, треба бути відкритим для світу, але, водночас, потрібно берегти національну ідентичність».
«Феномен міграції в умовах сьогодення є дуже актуальним явищем, яке вимагає дослідження причин, умов і наслідків в умовах сучасних збройних конфліктів» – основна теза дискусійної панелі «Феномен міграції як необхідність актуалізації досліджень сучасних збройних конфліктів», яку провів Славомір Биліна, доктор габілітований, ад’юнкт Люблінського католицького університету ім. Івана Павла ІІ (Польща).
Перший день Четвертого Міжнародного тижня завершився дискусійною панеллю «Функції та форми діяльності меншин у відповідь на виклики війни в Україні та міграційної кризи (на прикладі греко-католицької парафії Покрови Пресвятої Богородиці у Щецині)» Роберта Рози, магістра, пароха греко-католицької громади в Щеціні (Польща).
Віримо, що упродовж Міжнародного тижня кожен матиме унікальну можливість познайомитися та поспілкуватися з найвпливовішими людьми у найрізноманітніших сферах освіти й науки, що дасть нагоду впевнено сприймати сучасні виклики та безупинно прагнути до самовдосконалення та професійного зросту. Бажаємо учасникам результативних зустрічей упродовж наступних днів Четвертого Міжнародного тижня!