Дискусійна платформа «Відкриті діалоги»


На соціально-гуманітарному факультеті стартував новий проект – дискусійна платформа «Відкриті діалоги»
25 лютого 2021 року у стінах соціально-гуманітарного факультету ЗУНУ вітали учасників Першої дискусійної платформи «Відкриті діалоги», метою якої було обговорення програм переходу до цивільного життя, перекваліфікації, психологічної адаптації та супроводу військовослужбовців та їх сімей.
Тему дискусії організатори обрали не випадково, адже соціально-економічні та військово-політичні процеси, що відбуваються в Україні впродовж останніх років, актуалізують у військовослужбовців, звільнених у запас, проблеми із забезпечення різних видів їхньої адаптації, конкурентоспроможності на ринку праці.
На відкритті платформи Голова правління Української міжбанківської валютної біржі, голова Наглядової ради ЗУНУ Анатолій Гулей відзначив важливість налагодження міждержавного діалогу в контексті ООС.
Почесним гостем заходу був американський військовий діяч, капітан І рангу Військово-Морських Сил Сполучених Штатів Америки пан Гарі Табах.
Цікаво та продуктивно поспілкувалися з Гарі Табахом викладачі та студенти з Тернополя, Києва, Батумі, військовослужбовці, бойові офіцери, солдати Програми «Україна — Норвегія», представники Всеукраїнської спілки воїнів, Української військової варти, Всеукраїнської добровільної жіночої організації «Українська жіноча варта», ГО «Учасники АТО. Побратими Тернопілля», учасники та випускники курсів проекту «Норвегія-Україна», спеціалісти відділу Міністерства у справах ветеранів Тернопільської області, добровольці, волонтери, капелани та усі, хто має прагнення та честь бути відданими Україні та служити інтересам свого народу.
Пан Табах розповів присутнім, що його пов’язує з Україною та про його досвід створення служби психологічної допомоги ветеранам АТО, а також членам їх сімей. Про те, як займався організацією відправки поранених українських бійців на лікування в США.
Було цікаво почути які пільги та дотації мають американські військові, які основні проблеми військовослужбовців при переході до цивільного життя та програми підтримки військовослужбовців. Як відбувається забезпечення професійної адаптації військовослужбовців та сприяння у працевлаштуванні звільнених в запас в Америці.
Багато часу командор приділив висвітленню власного розуміння посттравматичного стресового розладу. Адже за оцінками Національного центру для ПТСР Департаменту підтримки ветеранів США, 8 зі 100 ветеранів стикаються з посттравматичним стресовим розладом. В Україні офіційної статистики його поширення серед учасників ООС немає. При цьому робив акценти на питаннях про шляхи реалізації комплексної медико-психологічної реабілітації звільнених в запас американських військовослужбовців та про спеціальні програми психологічного супроводу і причини опору звернення військових по допомогу до психологів.
Цікаво було послухати й про продовження сімейної традиції у професії, або ж про так звану сімейну професійну династію. Адже донька Гарі Табаха — капітан-лейтенант ВМС США Мішель Табах — надзвичайно красива, розумна та ніжна дівчина керує відділом, відповідальним за ведення бою на одному з найагресивніших бойових кораблів, де служать близько 40% дівчат.
Також активно долучилися до дискусії професори соціально-гуманітарного факультету Микола Лазарович, Юрій Щербяк, Анатолій Фурман, начальник відділу міжнародного співробітництва Уляна Коруц, директор Міжнародного центру культури та розвитку ЗУНУ, військовослужбовці проекту «Норвегія – Україна» Оксана Шандрук.
Модерувала дискусійну платформу доцент кафедри освітології та педагогіки Елеонора Ященко, організовувала захід заступник декана СГФ Оксана Коваль. Оскільки робочими мовами були українська та англійська, професійний переклад здійснювали Наталія Ліщинська, доцент кафедри інформаційної та соціокультурної діяльності та Вікторія Коробей, перекладач І категорії ЗУНУ.
Зустріч завершилася обміном подарунками, книгами, пам’ятними знаками, теплими обіймами та щирими обіцянками ще не один раз у приємному товариському колі обговорити актуальні питання соціально-психологічної адаптації та ресоціалізації військовослужбовців.
Організатори сподіваються, що усі висновки учасників стануть новим поштовхом для подальшої плідної й ефективної діяльності, а організована дискусійна платформа на соціально-гуманітарному факультеті Західноукраїнського національного університету буде підтвердженням тісної міжнародної співпраці, відкриваючи нові можливості до налагодження подальших науково-практичних зв’язків та зміцнення дружніх стосунків України та Америки.